24.06. kl. 19.30 – HJEMMEVISNING #03
COLOR OUT OF SPACE Richard Stanley, Portugal/USA 2019

Horten Filmklubb: Siste visning denne våren

Horten Filmklubb avslutter sin serie med hjemmevisninger denne våren både mørkt, intenst og fargerikt. Onsdag 24.06. kl. 1930 setter vi opp Richard Stanleys COLOR OUT OF SPACE (2019). 

Kultforfatteren H.P. Lovecraft står bak novellen som ligger til grunn for denne filmens deliriske marerittaktige univers. Nicholas Cage spiller Nathan Gardner som sammen med kone, to tenåringer og en yngstemann flytter tilbake til barndomsgården i Massachusetts. Jada, den ligger øde til denne gården. En natt treffer en meteor bakken like bak huset, og omgivelsene begynner å endre seg. Samtidig gjør en hydrolog oppsiktsvekkende funn etter å ha sjekket vannforholdene i området, funn som kan ha sammenheng med det Gardner-familien opplever.

Vi snakker altså en type science fiction-film, men her finnes ingen romvesener, kanskje heller noe viruslignende, noe parasittisk, som (selvfølgelig) sender Nicholas Cage sin rollefigur inn i den svarteste, mest maniske galskap. Noen vil si at det er akkurat der Cage er best.

En svært aktiv mann. I 2019 var Cage involvert i hele seks filmprosjekter. Filmen COLOR OF SPACE minner mest om, og som bruker samme produksjonscrew, er derimot P. Cosmonautos film MANDY (2018), et blodrødt, psykedelisk inferno av en film som både viser at Cage forsatt kan hente ut sin innerste galskap så det synger i høyttalerne, samt at den eksperimentelle indiefilmen lever i beste velgående. 

COLOR OUT OF SPACE kan tolkes på flere måter. Kan det være en allegori over en families dødsangst på bakgrunn av en kreft-diagnose? Kan den handle om konsekvenser av en klimakatastrofe? Vår frykt for et lite usynlig virus? Eller er den rett og slett bare en oppvisning av filmmediets uovertrufne evne til å skape alternativ virkelighet gjennom lyd og bilde? Birger Vestmo i p3s Filmpolitiet trillet uansett ut en femmer på terningen.

Til slutt må regissør Richard Stanley nevnes. Hot-shot regissøren som debuterte med brask og bram med sci-fi-filmen HARDWARE (1991), fulgte opp med DUST DEVIL (1992), før han trynet fullstendig i 1996, da han ble kastet ut av produksjonen av filmen THE ISLAND OF DR. MOREAU. 

COLOR OUT OF SPACE er hans første film siden den gang. Da hadde det gått 24 år.

thumbs

Etter kona har overlevd kreften, drar Nathan Gardner og familien fra storbyen til landsbygda. Der bosetter de seg på et småbruk Nathan har arvet og han prøver nå å livnære seg som alpakkabonde. Familien, spesielt de tre barna, er fortsatt preget av kreftdiagnosen. Eldstemann er en stoner, yngste er på god vei inn i en fantasiverden og datteren har startet med å praktisere Wicca. I tillegg står den landlige idyllen i fare for å forsvinne på grunn av en planlagt utbygningen av en demning. Likevel er det ingenting mot det som skjer når en meteoritt slår ned rett utenfor husdøren. Til å begynne med ser det ut til å bare være fordeler da jordsmonnet blir usedvanlig fruktbart. Nathan som ikke har grønne fingre opplever til sin store overraskelse at alt planteliv begynner å vokse seg usedvanlig stort, men med himmellegemet følger fargen fra verdensrommet og rammer Nathan og familien.

Etter 26 år vender Richard Stanley tilbake til det store lerretet med en ny spillefilm. Stanleys karriere startet som musikkvideoregissør for gothbandet Fields of The Nephilim. Stanley debuterte deretter i 1990 med Hardware som ble fulgt opp av Dust Devil, en skrekk road-movie satt til Sør-Afrika, hjemlandet som han måtte flykte fra på åttitallet, etter han var med på å starte en forening for militærnektere. Med de to suksessfulle første filmene ble Stanley ansett for å være en av de mest spennende nye regissørene på tidlig nittitall og ble sammenlignet med så forskjellige filmskapere som Alejandro Jodorowsky, Clive Barker og Werner Herzog. Så inntraff katastrofen med The Island of Dr. Mornau, en megaflopp med Marlon Brando og Val Kilmer på rollelisten. Kort tid etter opptakene startet fikk Stanley sparken og han snek seg tilbake inn på settet som statist kun for å bivåne at produksjonen kollapset under Kilmers ego, Brandos nykker og et kaos uten sidestykke. Hele denne historien er grundig fortalt i dokumentaren Lost Soul der Stanley forklarer at en de mange grunnene at produksjonen gikk rett vest skyldtes problemer med et okkult rituale!

Color Out of Space er basert på en novelle av den omdiskuterte og innflytelsesrike forfatteren H.P. Lovecraft og er en del av hans såkalte Cthulhu-mytos. Lovecraft har lenge vært ansett som vanskelig, om ikke umulig å filme, men det har ikke stått på forsøkene og novellen kveldens film er basert på har vært filmatisert flere ganger (Die Monster Die, The Curse), der den tyske novellefilmen Die Farbe var den mest vellykkede Det er derfor store forventninger til Richard Stanleys comeback, ettersom hans unike registil, der 70-tallets syrete surrealisme møter 80-tallets stilistiske uttrykk, av mange blir sett på som perfekt for materialet. Salongen ønsker med det velkommen til en kveld med galskap, mutasjoner og Nicolas Cages unike ekspresjonistiske raserianfall!
(cinemateket.no)(Hvordan funker det? 
Du kjøper en billett via VIPPS (filmer og billetter er tilgjengelige i vår vipps-butikk «Horten filmklubb/553089»). Her må du skrive inn e-postadressen din, så sender vi deg en link/passord til filmen på Vimeo i god tid før visningen. Filmen vil bare være tilgjengelig i 2 timer fra det angitte tidspunktet.

Hva koster det? Det er opp til deg, men du er nødt til å kjøpe en billett og betale minst 1 kr. Selvsagt er vi happy hvis du betaler noe mer til støtte for Horten Filmklubb. Og hvis du ser med hele familien/noen venner er det jo flott om alle løser billett.)


Kjøp billett her!

(OBS! Filmen vil IKKE være tilgjengelig før angitte tidspunktet. Vi sender deg en link/passord til filmen i god tid før visningen.)