Det Søte Liv på Kino 
-Horten Filmklubb møter våren

Fra italiensk dekadense til down and out mississippi blues via sjakkspill med døden til hardtslående kulturmøter fra Norge– Horten Filmklubbs vårprogram har noe for enhver.


25. januar
LA DOLCE VITA

22. februar
VERDENS VAKRESTE GUTT

29. mars
DET SYVENDE SEGL

26. april
HVA VIL FOLK SI

31. mai
BLÅ ER DEN VARMESTE FARGE

28. juni
LATE BLOSSOM BLUES

Det starter med en skikkelig italiensk klassiker, en satire over aristokratiets lettbenthet og hedonistiske ansvarsløshet, ført til lerretet av kanskje den aller mest kjente italienske regissøren; Frederico Fellini. Vi snakker selvsagt om LA DOLCE VITA (1960), det søte liv, der journalisten Marcello Mastrioanni forgjeves forsøker å operere seriøst og troverdig i 50-tallets romerske high-life miljøer. I stedet blir han en produsent av tabloidstoff som dekker de rikes små og store begivenheter, der de forsøker å rømme fra tilværelsens uutholdelige letthet.

Nok en fascinerende livshistorie møter vi i Lindstrøm og Petris dokumentar VERDENS VAKRESTE GUTT (2021). 15 år gammel debuterer svenske Bjørn Andrésen som skuespiller i Luchino Viscontes filmatisering Døden i Venedig (1971). Viscontes presenterer Andrésen som «verdens vakreste gutt» og det tar ikke lang tid før han blir global superstjerne, sexobjekt og popstjerne i Japan. VERDENS VAKRESTE GUTT er fortellingen om denne reisen, alkohol, depresjon og en uønsket stardom.

Vi holder oss i Sverige, for nok en filmklassiker: Ingmar Bergmans DET SYVENDE SEGL (1957). Svartedøden herjer i Europa på 1300-tallet. Ridderen Antonius Block og hans væpner Jöns er på hjemvei etter et langt og slitsomt korstog til det hellige landet. Et dagsritt hjemmefra møter ridderen Døden, men klarer å forhandle seg til en livsfrist gjennom et parti sjakk.

I den norske filmen HVA VIL FOLK SI (2017) møter vi 16 år gamle Nisha. Nisha lever et dobbeltliv. Hjemme med familien er hun en pakistansk datter, mens ute med venner er hun en vanlig norsk ungdomsjente. Når faren tar henne på fersken med kjæresten kolliderer hennes to parallelle verdener brutalt. En voldsom film om å stå mellom to kulturer, drevet av særdeles sterke skuespillerprestasjoner.

Brudd med samfunnets forventninger er også tema i BLÅ ER DEN VARMESTE FARGEN (2013). Den unge jenta Adèle er i et forhold med en gutt. Når hun møter Emma, en langt mer erfaren jente med blått hår, endres livet hennes for alltid. Møtet med Emma markerer Adèles seksuelle oppvåkning og forelskelsen utvikler seg til et dypt og altoppslukende forhold. Filmen vant Gullpalmen i Cannes 2013.

Overgangen blir stor i filmen LATE BLOSSOM BLUES (2017) der vi følger en av de aller siste store bluesartistene som spiller den autentiske mississippi-bluesen slik den skal spilles; rått, upolert, nedpå, osende av levd liv. Leo Bud Welch ble født i 1932 men platedebuterte ikke før fylte 81 år. Denne dokumentaren forteller hans historie og formidler hans herlige musikk. NORGESPREMIERE. Regissør Wolfgang Almer er tilstede på visningen og møter publikum for en Q&A etter visningen! I samarbeid med Horten Blues Club.

Horten Filmklubb ønsker ikke bare å vise film, selv om vi på ingen måte mener dette er en passiv aktivitet. Filminteresserte lager jo ofte film selv også. Nå jobbes det med et samarbeid med Artilleriverkstedet om arrangementet OPEN SCREENING, der store og små filmprodusenter skal kunne bli gitt et uformelt visningsrom, et publikum og noe godt i glasset. Så rot i skuffen! Vi tar sikte på april.

Horten Filmklubb viser film på Horten Kino siste onsdag i hver måned kl. 1930.