Vi viser film hver siste onsdag i måned på Horten kino. Vi viser også filmer på Artilleriverkstedet i Horten. Program vår 2020:
Film
29.01. Horten kino
AMAZING GRACE, Alan Elliot, Sidney Pollack, USA 2018
-Enestående dokumentasjon av live-innspillingen av Aretha Franklins gospel-plate fra 1972.
12.02. Artilleriverkstedet
EASY RIDER, Dennis Hopper, USA 1969
-Kult, og „en av de 10 viktigste filmene i dette århundret.“
26.02. Horten kino
THE LIGHTHOUSE, Robert Eggers, USA 2019
-Kritikerrost grøsser med Robert Pattinson og Willem Dafoe.
(Billetter selges av Horten kino og koster 140kr)
25.03. Horten kino AVLYST
Å LEVE SITT EGEN LIV (VIVRE SA VIE), Jean Luc-Godard, Frankrike 1962
-Jean-Luc Godard i sitt ess, med nylig avdøde Anna Karina i hovedrollen.
29.04. Horten kino
VIDEODROME, David Cronenberg, Canada 1982
-Et pulserende science-fiction-mareritt om en verden der video kan kontrollere og endre menneskeliv.
27.05. Horten kino
BE NATURAL: THE UNTOLD STORY OF ALICE GUY-BLANCHÉ, Pamela B. Green, USA, 2018
-Trodde du du kjente alle film-pionerene?
24.06. Horten kino
EN NATT I BERLIN (VICTORIA), Sebastian Schipper, Tyskland 2015
-Bli med på et berlinsk storbydrama. Uten klipp.
Arrangement
17.04. Artilleriverkstedet
OPEN SCREENING
Gratis inngang
I april ønsker Horten Filmklubb å starte opp med satsing på filmskapere fra Vestfold og deres (kort)filmer. Mer info her…
AMAZING GRACE -enestående dokumentasjon av live-innspillingen av Aretha Franklins gospel-plate fra 1972.
AMAZING GRACE er Sydney Pollacks enestående dokumentasjon av live-innspillingen av Aretha Franklins bestselgende gospel-plate fra 1972. Den planlagte filmatiseringen ble aldri ferdigstilt – men nå, nesten 50 år senere, gjøres det unike historiske materialet endelig tilgjengelig for publikum.
Franklin (1942-2018) gikk bort i fjor, og familien hennes har vært viktige støttespillere for filmen, som har mottatt strålende anmeldelser fra et internasjonalt kritikerkorps: «AMAZING GRACE er en fantastisk gave til alle musikkinteresserte. Aretha Franklin leverer en skjellsettende konsert som formidler musikkens unike kraft til å bevege og berøre. Å se den på det store lerretet er en opplevelse.»
«Man trenger ikke være religiøs for å få en guddommelig følelse av denne utrolige filmen!» Birger Vestmo, NRK
«Energisk, rørende og intenst» Erlend Loe, Aftenposten
«En tidsreise av en konsert – av det helt eksepsjonelle slaget» Jon Hagene, Klassekampen
«En filmperle av det helt sjeldne – himmel og hav for et tidsbilde! Se den!» Ørjan Nilsson, Bergensavisen
«En forrykende, gåsehudfremkallende feiring» Espen Svenningsen Rambøl, Dagsavisen
«En øyeblikkelig klassiker» Terje Eidsvåg, Adresseavisen
«En skjult filmskatt» Christian Høkaas, Kinomagasinet
«Ektefølt og livsbejaende» Roy Søbstad, Fædrelandsvennen
AMAZING GRACE, USA 2018, 89 min.
Regie: Alan Elliot og Sidney Pollack. Med: Aretha Franklin, James Clevland, Southern California Community Choir. Klipp: Jeff Buchanan
EASY RIDER – kult, og „en av de 10 viktigste filmene i dette århundret.“
To kompiser fullfører en lukurativ dopdeal som gir dem økonomisk frihet til å virkeliggjøre en drøm: Å krysse storparten av USA på motorsykkel, fra Los Angeles til Mardi Gras-festivalen i New Orleans, en ferd som tar oss med gjennom et tverrsnitt av det amerikanske samfunnet, fra hippie-kollektivene til småbyene. En slags jakt på den amerikanske drømmen, etter mening og forståelse.
Dennis Hopper regisserte og Peter Fonda produserte EASY RIDER, i tillegg til at de spilte de to hovedrollene, og filmen har blitt stående som et monument over den nye tiden i Hollywood. EASY RIDER er et av de mest forbløffende box office-fenomenene noen sinne, og gjorde selv den mest skeptiske Hollywood-produsent overbevist om at ungdomsmarkedet nå var klart til å tappes. Filmen brøt alle etablerte regler, og den var det første store kommersielle gjennombruddet til ‘New Hollywood’-generasjonen på slutten av 60-tallet.
Filmen er en anarkistisk og politisk ukorrekt odyssé om en nasjon som er på vei til å miste uskylden. EASY RIDER ga det endelige signalet om at nå var det rockemusikken og ungdomskulturens tid til å forme filmen – og ikke omvendt. EASY RIDER er en intellektuell ungdomsfilm for en generasjon på leting etter frihet og et selvstendig uttrykk. Nettopp derfor traff den folk på hjemmebane, og vendte en spådd lavbudsjettsfiasko til en enorm suksess.
Fonda og Hoppers rollefigurer Wyatt og Billy spiller på de klassiske westernheltene Wyatt Earp og Billy the Kid, og med motorsykler som substitutt for hester blir de hippietidens svar på disse ikoniske cowboyheltene. Jack Nicholson dukker opp i en mindre rolle som en alkoholisert advokat. Han hadde på den tiden egentlig bestemt seg for å legge skuespillerkarrieren på hylla, men suksessen han fikk med EASY RIDER gjorde at han ombestemte seg.
EASY RIDER, USA 1969, 94min
Regi: Dennis Hopper. Med Phil Spector, Robert Walker jr., Carrie Snodgress, Warren Finnerty, Carmen Phillips, Peter Fonda, Luke Askew, Toni Basil, Dennis Hopper, Luana Anders, Karen Black, Antonio Mendoza, Sandy Wyeth, Karen Black, Mac Mashourian, Robert Ball, Tita Colorado, Michael Pataki, Jack Nicholson, Sabrina Scharf, Keith Green… Manus: Peter Fonda, Dennis Hopper, Terry Southern. Foto: László Kovács, Baird Bryant.
THE LIGHTHOUSE -kritikerrost grøsser med Robert Pattinson og Willem Dafoe.
Robert Eggers er kjent for å lage vakre skrekkfilmer som dveler ved deg. Selv lenge etter at du har forlatt kinosalen. Han debuterte med helaftens spillefilm THE WITCH i 2015 på Sundance filmfestival. THE LIGHTHOUSE har gått sin seiersgang på filmfestivaler verden over og vunnet flere priser.
En øy i Atlanteren utenfor den amerikanske østkysten, sent på 1800-tallet. To fyrvoktere ankommer fyret; den eldre Thomas Wake og den yngre Ephraim Winslow. De skal skjøtte fyret i fire uker, og arbeidsfordelingen er vedtatt: Wake har nattskiftet oppe ved selve lykten. Winslow er hans slave på dagtid.
De to fyrvoktere begynner å miste grepet om virkeligheten etter hvert som isolasjonen setter sitt preg på dem. Er fyrhuset hjemsøkt av onde krefter, eller er det deres egne hemmeligheter som holder på å drive dem til vanvidd?
Robert Eggers har lagd en sort&hvit-film – bokstavelig talt. Han har ikke brukt digitalt i det hele tatt, men skjøt filmen på 35MM Double-X black and white, ett negativ som ikke har forandret seg siden 50-tallet.
«Jeg så for meg filmen sort og hvit; sprøe, støvete, muggene, den rustne atmosfæren, ett innpakka aspektforhold skulle være atmosfæren i filmen», uttalte Eggers seg om filmen.
THE LIGHTHOUSE, USA, 2019, 109min
Regie: Robert Eggers, Med: Robert Pattinson, Willem Dafoe. Manus: Robert Eggers, Max Eggers. Foto: Jarin Blaschke. Klipp: Louise Ford. Musikk: Mark Kortven
Å LEVE SITT EGEN LIV (VIVRE SA VIE) -Jean-Luc Godard i sitt ess, med nylig avdøde Anna Karina i hovedrollen.
Jean-Luc Godard er en av de betydeligste innenfor «den nye bølgen» i fransk film. VIVRE SA VIE med Anna Karina er laget midt i den mest kreative perioden til Jean-Luc Godard på 60-tallet.
Nana (Anna Karina) er en ung kvinne jobber i platebutikk i Paris. For å ha råd til husleie ser hun ingen annen mulighet enn å prøve seg som prostituert. Hun forelsker seg plutselig og vil starte et nytt og mer «normalt» liv, men det er ikke så enkelt å stikke av fra bransjen.
Godard er regissøren som kanskje hadde størst betydning for hvordan «moderne film» utviklet seg på den den tiden. Godard var veldig opptatt av å utforske filmmediet på ulike vis. Fantastiske Anna Karina filmes i sort hvitt, og regissør Godard spilte inn hver enkelt scene i «naturlig» kronologisk rekkefølge. Han brukte ofte det første opptaket av en scene, for å skape følelsen av at dette var noe ekte. Denne filmen er delt inn i tolv kapitler som en gammeldags roman, med titler som «Hun jobber i platebutikk», «Hun trenger penger» osv. Filmen er virkelighetsnær og nesten dokumentarisk i formen.
VIVRE SA VIE, Frankrike 1962, 85min
Regi: Jean-Luc Godard. Med: Anna Karina, Sady Rebbot, André S. Labarthe. Manus: Jean-Luc Godard. Kamera: Raoul Coutard. Klipp: Jean-Luc Godard, Agnès Guillemot. Musikk: Michel Legrand
VIDEODROME –et pulserende science-fiction-mareritt om en verden der video kan kontrollere og endre menneskeliv.
Science fiction-grøsser handler om en TV-sjef som trekkes inn i en verden av galskap og bisarre fantasier i jakten etter stadig sterkere kost å sende på kanalen. Hovedrollen spilles av James Woods og Deborah Harry. Syv ganger Oscar-vinner Rick Baker står for spesialeffektene.
Andy Warhol sa om VIDEODROME at den var ”The Clockwork Orange of the ’80s». Det som er sikkert er at de fleste som ser filmen synes den er bisarr og fascinerende. Filmene til Cronenberg omhandler menneskekroppens forandringer som følge av enten mutasjoner, som følge av skummel teknologi, ekle parasitter eller kjipe sykdommer. Han anser teknologi for å være en forlengelse av kroppen, noe som også har blitt ett av hans kjennetegn som filmskaper. I VIDEODROME påvirker TV-bildene seeren på dramatisk vis.
VIDEODROME kan tolkes i mange retninger, fullstappet som den er av mer eller mindre åpenbare allusjoner om medievold, samfunnskontroll og moralsk panikk. Konsentrer deg istedenfor om de mange skremmende bildene som manifesterer seg på lerretet. Det er filmens mange gufne og hallusinatoriske scener som driver filmen framover, ikke det eventuelt dype budskapet. Cronenberg er kontroversiell i alt han gjør, og treffer som oftest godt hver gang. Han har et trofast publikum som nok ikke kan sies å tilhøre mainstream-segmentet. VIDEODROME er et godt startpunkt for uinnvidde, og et uhyggelig gjensyn for gamle fans.
VIDEODROME, Canada 1982, 89min
Regi og manus: David Cronenberg. Med: James Woods, Sonja Smits, Deborah Harry, Peter Dvorsky. Foto: Mark Irwin. Klipp: Ronald Sanders. Musikk: Howard Shore
BE NATURAL: THE UNTOLD STORY OF ALICE GUY-BLANCHÉ -trodde du du kjente alle film-pionerene?
Horten filmklubb skal vise film uavhengig av sjanger, smal eller bred publikumsappell og ikke minst kjønn. BE NATURAL: THE UNTOLD STORY OF ALICE GUY-BLANCHÉ er en dokumentar, laget av en kvinne om en kvinne. Og ikke hvilken som helst kvinne.
Alice Guy-Blaché regisserte sin første film så tidlig som i år 1896, og var en ekte pioner innenfor filmkunsten, og den første kvinnelige filmskaperen. Men verkene hennes har nesten blitt glemt i filmhistorien, og hennes mannlige kollegaer har fått æren. Dokumentaren BE NATURAL: THE UNTOLD STORY OF ALICE GUY-BLANCHÉ fremstiller hennes utrolige historie, og gir Guy-Blaché anerkjennelsen hun aldri fikk. Oscarvinneren Jodie Foster har fortellerstemmen i denne dokumentaren som er både en detektivhistorie, og en hyllest til en ekte forgjenger i filmens historie.
BE NATURAL: THE UNTOLD STORY OF ALICE GUY-BLANCHÉ graver dypt og grundig i en ukjent historie, en historie vi tør påstå er så lite kjent at enhver filminteressert bør kjenne sin besøkelsestid.
Det er for øvrig ikke første gang Foster bidrar med en mer teoretisk tilnærming til filmmediet: sjekk gjerne ut The Cutting Edge: The Magic Of Moviemaking (2004) også.
BE NATURAL: THE UNTOLD STORY OF ALICE GUY-BLANCHÉ, Pamela B. Green, USA, 2018, 103min
Med: Jodie Foster, Evan Rachel Wood, Agnès Varda, Lake Bell, Julie Delpy, Ben Kingsley, Patty Jenkins, Ava DuVernay, Alice Guy-Blanché. Foto: Alexandra Useche, Boubkar Benzabat. Klipp: Pamela B. Green. Musikk: Peter G. Adams
EN NATT I BERLIN (VICTORIA) -bli med på et berlinsk storbydrama. Uten klipp.
Når vi klipper i en film fortetter vi gjerne handlingen. Men kan ikke handlingen i seg selv være så presist lagt opp at den gjør klippene i filmen overflødige?
EN NATT I BERLIN er en film om en jente og en søvnløs natt i en by hun knapt kjenner. Spanske Victoria er på søken etter spenning og moro i Berlin. Etter et besøk på en av byens nattklubber møter hun Sonne og gjengen hans. Victoria og Sonne finner umiddelbart tonen, og klarer nesten ikke slippe hverandre av syne. Gjengen lokker henne videre ut i Berlin-natten, men det går brått fra himmel til helvete når en av gutta skylder noen en farlig tjeneste. Natten er helt ute av kontroll.
I likhet med bla. den norske filmen BLINDSONE (2018) er EN NATT I BERLIN skutt i én lang tagning, totalt 140 min, noe som gjør dette til en filmopplevelse helt utenom det vanlige. Energisk og suggererende drar den deg inn og beveger seg elegant fra sted til sted i storbyen. Norske Sturla Brandth Grøvlen er filmens fotograf og mottok en Sølvbjørn for innsatsen.
Bli med inn i den berlinske storbynatten og gjør deg klar for et intenst drama i en filmfortelling utenom det vanlige.
EN NATT I BERLIN (VICTORIA), Sebastian Schipper, Tyskland 2015 Filmfacts: 140min
Regi: Sebastian Schipper. Med: Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski, Burak Yigit, Max Mauff, Andre M. Hennicke, Anna Lena Klenke. Manus: Eike Frederik Schulz, Olivia Neergaard-Holm, Sebastian Schipper, Foto: Sturla Brandth Grøvlen, Klipp: Olivia Neergaard-Holm. Musikk: Nils Frahm.